Strona Główna Strzelecka Grupa Siekierki - S.G.S
Polowanie zostawiamy myśliwym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wątek kulinarno-drinkowy
Autor Wiadomość
Jarek 
Moderator


Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 2391
Skąd: Warszawa Grochów
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-01-10, 00:23   

Paweł z Ciebie to żywa „Książka Kucharska” dawaj więcej :-D .
_________________
STEYR LG 110 FT:) + Zeiss CONQUEST 4.5-14x44
http://www.youtube.com/watch?v=LuVLjAhsw-w
 
 
Maciej 


Wiek: 52
Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 41
Skąd: Warszawa Grochów
Wysłany: 2010-01-10, 20:51   

Dwie ładne golonki zalewamy marynatą z półtorej szklanki coli, dwóch ząbków czosnku, dwóch łyżek miodu i dobrej szczypty cynamonu. Musi to postać w lodówce do następnego dnia. Potem pieczemy i... smacznego.
_________________
pozdrawiam
Maciek
 
 
green_thunder 
Robert, Komendant

Wiek: 68
Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 1429
Skąd: z Mokotowa
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-01-10, 21:26   

A sól, pieprz nic? I jak te 300 ml zakryje dwie golony?
 
 
Paweł 
koniucorso


Dołączył: 12 Lis 2008
Posty: 834
Skąd: Brwinów
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-01-10, 23:42   Pieczony sum

Witam,
Dziś bardzo prosty, ale wielce smakowity przepis :mrgreen:
Na posmarowaną oliwą blachę, kładziemy filety z suma, skrapiamy obficie cytryną, solimy, pieprzymy(rybę zawsze traktujemy białym pieprzem :idea: ) i obficie posypujemy tymiankiem.
Kroimy cienkie plasterki masła i kładziemy na wierzch ryby, do blachy wlewamy około 150ml białego wytrawnego wina i trochę wody, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Palce lizać, a sos który zostaje, zawsze bułką wygarniam, niebo w gębie.
Pozdrawiam
_________________
czerwone cóś z Leopoldem,dziadek Łucznik, i blada d..a :-)
 
 
green_thunder 
Robert, Komendant

Wiek: 68
Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 1429
Skąd: z Mokotowa
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-01-11, 00:03   

Szkoda, że podałeś na koniec weekendu, trzeba będzie z tydzień poczekać :-P
 
 
Paweł 
koniucorso


Dołączył: 12 Lis 2008
Posty: 834
Skąd: Brwinów
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-01-16, 12:21   Mule w sosie paprykowo - pomidorowym

Witam,
Na dużej patelni, szklimy jedną dużą cebulę i po połowie czerwonej i żółtej papryki, następnie wrzucamy 30 dkg mrożonych, obranych muli(można kupić w makro), podlewamy odrobiną wody, dodajemy 3-4 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego, wrzucamy pół kostki drobno pokrojonej fety i dusimy około 5 minut(ser musi się całkowicie rozpuścić).
Na sam koniec posypujemy obficie natką pietruszki.
Wybornie smakuje z makaronem :-P
Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-01-16, 12:25 ]
P.S.
Zamiast muli, oczywiście można użyć krewetek, ośmiorniczek itp.
Uniwersalny przepis na owoce morza.
Pozdrawiam i smacznego :mrgreen:

[ Dodano: 2010-01-16, 23:47 ]
P.S. nr. 2
Zamiast pieprzyć, proponuje dać chilli, nieźle się zgrywa z papryką
_________________
czerwone cóś z Leopoldem,dziadek Łucznik, i blada d..a :-)
 
 
Roninn 
EmerytowanyModerator


Wiek: 47
Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 696
Skąd: Warszawa-Piaseczno
Wysłany: 2010-01-17, 18:33   

Oby wasze eksperymenty nie skończyły się tak :-P :mrgreen:
http://www.youtube.com/wa...l&v=0gmwXF3f8vY
_________________
Hatsan At 44 5.5+RM 6-24
ZX-6R (FAC) 1 służy do ruszania, 2 do Prawa łamania, pozostałe 4 do z....... :)
 
 
green_thunder 
Robert, Komendant

Wiek: 68
Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 1429
Skąd: z Mokotowa
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-01, 18:51   

Koledzy (a w domyśle Paweł :-P )
Jak fajnie zjeść melona, co można prosto z nim zrobić?
Pewnie traktowanie go jak arbuza to nie wszystko?
Zielonkawy, czy żółty - jest duża różnica?
Czy smakowo-aromatyczny akcent acetonu to oznaka zepsucia, czy natural?

Właśnie jestem w trakcie prostackiej konsumpcji, stąd te pytania. :roll:
 
 
Paweł 
koniucorso


Dołączył: 12 Lis 2008
Posty: 834
Skąd: Brwinów
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-03, 13:36   

Witam,
Dopiero dojrzałem :mrgreen: szczerze powiem że z melonami miałem mało wspólnego, ale najprościej to:
Bierzemy dojrzałego, ale nie przejrzałego :mrgreen: (bez zapachu acetonu), obieramy ze skórki, kroimy na łódeczki, owijamy plasterkiem, supercienko pokrojonej szynki dojrzewającej(najlepsza była by Parmeńska).
Całość kładziemy na talerzu, wyśćielonym sałatą lodową( nie masłową, bo po paru minutach będzie wyglądać, jak by już ją ktoś, raz zjadł :mrgreen: ), posypujemy kaparami, płatkami parmezanu i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Całość polewamy octem balsamicznym, lub sokiem z cytryny(ja polecam ocet balsamiczny z Modeny-najlepszy bo lekko słodkawy)
Podajemy z białą, świeżą bułką i masłem czosnkowym.
Pozdrawiam
_________________
czerwone cóś z Leopoldem,dziadek Łucznik, i blada d..a :-)
 
 
green_thunder 
Robert, Komendant

Wiek: 68
Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 1429
Skąd: z Mokotowa
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-03, 18:02   

Ciekawe, tyle, że składniki trzeba przygotować, to raczej przyjęciowe danie, ale warto zaszpanować :mrgreen:
 
 
Paweł 
koniucorso


Dołączył: 12 Lis 2008
Posty: 834
Skąd: Brwinów
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-04, 00:23   

Jak masz wszystkie składnik,i to 20 minut z piwkiem po drodze :mrgreen:
_________________
czerwone cóś z Leopoldem,dziadek Łucznik, i blada d..a :-)
 
 
green_thunder 
Robert, Komendant

Wiek: 68
Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 1429
Skąd: z Mokotowa
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-04, 00:35   

Właśnie chodzi o organizację. Z reguły dopiero kupuję potrzebne składniki, w miarę potrzeby ;-)
 
 
Paweł 
koniucorso


Dołączył: 12 Lis 2008
Posty: 834
Skąd: Brwinów
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-04, 00:41   

Eeee, kapary się przydadza do Łośka, ocet do nóżek :mrgreen: , a reszta zostanie pożarta na miejscu, ale fakt, że trzeba się przygotować :mrgreen:
_________________
czerwone cóś z Leopoldem,dziadek Łucznik, i blada d..a :-)
 
 
green_thunder 
Robert, Komendant

Wiek: 68
Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 1429
Skąd: z Mokotowa
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-05, 07:34   

Najgorsze jest to, że ciężko wyczuć, w jakiej kondycji jest melon. Ostatnio już dwa razy pachniał acetonem :-(
 
 
Gibek 
Już nie Kosiarz


Wiek: 49
Dołączył: 09 Lis 2008
Posty: 2276
Skąd: Karczew
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-05, 23:50   

Paweł napisał/a:
Witam,
Dopiero dojrzałem :mrgreen: szczerze powiem że z melonami miałem mało wspólnego, ale najprościej to:
Bierzemy dojrzałego, ale nie przejrzałego :mrgreen: (bez zapachu acetonu), obieramy ze skórki, kroimy na łódeczki, owijamy plasterkiem, supercienko pokrojonej szynki dojrzewającej(najlepsza była by Parmeńska).
Całość kładziemy na talerzu, wyśćielonym sałatą lodową( nie masłową, bo po paru minutach będzie wyglądać, jak by już ją ktoś, raz zjadł :mrgreen: ), posypujemy kaparami, płatkami parmezanu i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Całość polewamy octem balsamicznym, lub sokiem z cytryny(ja polecam ocet balsamiczny z Modeny-najlepszy bo lekko słodkawy)
Podajemy z białą, świeżą bułką i masłem czosnkowym.
Pozdrawiam

Tylko skąd u nas dostać prawdziwy ocet balsamiczny.
W Modenie częstowali mnie takim 25 latkiem (gęsty jak miód) nie octowaty w smaku, jako kropla na świeżo chlaśniętym parmezanie pyyyyychchaa
Pozdrawiam
_________________
Gość szmoc niech będzie z tobą.
HW 97k /DM70/ BE 4200 6-24x50 Tactical MD
FX Typhoon /Burris Timberline 4.5-14x32
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group